ATLETIČARKE TRENERI I VOLONTERI GALERIJA SLIKA

O nama


AK AGRAM za osobe s invaliditetom osnovan je 02. prosinca 2004. godine, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Počeli smo u Centru za slijepe „Vinko Bek“ u Zagrebu; 7 atletičara i 20–ak zaljubljenika i sportskih optimista s vjerom da bi atletski klub za osobe s invaliditetom prvi u tom trenutku u Hrvatskoj, mogao uspjeti i napraviti velike rezultate i pomoći osobama s invaliditetom da nađu novi smisao života.

Klub danas ima 100-ak atletičarki i atletičara u svim uzrasnim kategorijama a imamo i svih 6 kategorija invaliditeta koji se bave atletikom: slijepi i slabovidi, lako mentalno retardirani, cerebralna paraliza, niski rastom, amputirci i atletičari u kolicima.

U svibnju 2010. godine u Puli na Otvorenom državnom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom, 5.ti put uzastopno osvojili smo prvo mjesto pojedinačno i ekipno u Hrvatskoj.

U 6 godina postojanja, osvojili smo:

*dva prva mjesta na svijetu 2006. godine u Assenu ( Nizozemska ) - Marija Iveković aktualna prvakinja svijeta u skoku udalj i brončana u bacanju diska i Vedran Lozanov – aktualni svjetski prvak u trci na 5.000m ,

*Paraolimpijsku srebrnu medalju 2008. godine u Pekingu a osvojio ju je Branimir Budetić u bacanju koplja,

*zlatnu medalju na SP u Sao Paolo – Brazil 2007, a osvojila ju je Marija Iveković sa svjetskim rekordom u troskoku ( Marija je i aktualna svjetska rekorderka u petoboju...).

Od 4. do 14. lipnja 2009. na Europskom prvenstvu slijepih i slabovidih na otoku Rhodosu, Grčka u atletskoj reprezentaciji slijepih i slabovidih Hrvatske od 19 članova, bilo je 18 Agramovaca: 10 atletičara/ki i 8 članova pratećeg tima, a osvojili  smo 6 medalja - 4 srebrne i 2 brončane.


Naš Denis Slunjski, niski rastom, vratio se iz Nottwila, Švicarska s Prvog svjetskog juniorskog prvenstva 2009. gdje je osvojio tri medalje, točnije kolekciju od zlata, srebra i bronce u bacanju kugle, koplja i diska.
U siječnju 2011. godine na Svjetskom atletskom prvenstvu u Christchurchu - New Zealand, Marija Iveković osvojila je zlatnu medalju u bacanju diska a Branimir Budetić srebrnu medalju u petoboju.

U Antaliji-Turska ( Travanj 2011. ) na Svjetskom atletskom prvenstvu za slijepe i slabovidne Branimir Budetić bio je zlatni u petoboju, Marija Iveković srebrna u bacanju diska a brončani su bili Kristina Ivanković u bacanju kugle i Vedran Lozanov u trci na 5.000m.
Želja nam je da Paraolimpijski ciklus 2008.-2012. završimo s 10 naših atletičara/ki na PI u Londonu. Očekujemo najmanje tri medalje i jednu zlatnu...
Do danas smo kao klub po međunarodnim medaljama jedan od najboljih ne samo u Hrvatskoj u ukupnom i pojedinačnom sportu, nego smo i jedan od najboljih atletskih klubova za osobe s invaliditetom u Europi.

2006. godine dobili smo najviše priznanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa – nagradu Franjo Bućar na koju smo jako ponosni.
Uz klub najviša državna priznanja dobili su i Marija Iveković, Vedran Lozanov, Branimir Budetić i tajnik Branko Omazić.

Predsjednik kluba je Dražen Nosso od 2011. godine a dosadašnji predsjednici bili su:

Tarik Filipović od 2004-2007. godine i Božica Barišić od 2007-2011. godine.
Devet naših atletičara dobija i športske stipendije i to u rangu Vrhunskih sportaša prve kategorije.


    KORISNIČKI KUTAK

NEWSLETTER PRIJAVA :

Za  primanje novosti  vezanih uz našu ponudu
  Unesite e-mail adresu:

cert
Sponzori